HELLO HALLOWEEN

od Zaga

Objavljeno Oct. 31, 2016, 1:30 p.m.


HELLO HALLOWEEN

THE STORY OF HALLOWEEN

Noć veštica, odnosno Halloween, praznik je koji iz godine u godinu postaje sve popularnijii u našem društvu. Mada postoje i oni koji misle da ne bi trebalo da slavimo i veličamo praznik koji ne potiče iz naše tradicije i kulture, drugi pak prisvajaju ovaj dan kao dobar povod za maskiranje, druženje i gledanje horor filmova.

Halloween je, odmah posle Božića, najkomercijalniji praznik u Sjedinjenim Američkim Državama, tokom kog se na slatkiše, kostime i žurke potroši oko 6,9 milijardi dolara svake godine. Uzimajući to u obzir, nije čudno što mnogi ovaj praznik vezuju isključivo za američku kulturu. Međutim, značajno je naglasiti da se veruje da je Irska kolevka ovog praznika, gde se proslavi Noći veštica i dalje posvećuje velika pažnja.

Svima su već dobro poznati simboli i ukrasi koji se pojavljuju u ovo doba godine. Kosturi, duhovi, slama i bundeve u sve većoj meri ispunjavaju izloge svetskih metropola, ali i našeg grada. Izrezbarene bundeve, poznatije kao Jack-o-Lanterns, predstavljaju možda i najzanimljiviji momenat ovog praznika i daju veliki doprinos stvaranju atmosfere užasa i misterije. Upravo zato bi bilo interesantno malo dublje istražiti odakle baš bundeva i zašto baš Jack-o-Lantern.

Naime, po narodnom verovanju sve je počelo kada je domišljati irski kovač, po imenu Džek, odlučio da se zabavi sa Đavolom. Pozvavši ga na piće, Džek je uspeo da ga ubedi da se transformiše u novčić nakon čega ga je, brže-bolje, stavio u džep pored srebrnog krsta kako ne bi mogao da pobegne. Ipak, odlučio je da oslobodi Đavola pod uslovom da ga isti neće uznemiravati narednih godinu dana i da mu neće uzeti dušu nakon smrti.

Kako Džek nije imao mira, kroz godinu dana odluči da se još jednom našali sa Đavolom te ga ubedi da se popne na drvo kako bi mu dohvatio voćku. Međutim, dok je ovaj bio na grani, Džek uklesa krst na stablo i time mu onemogući da se spusti sve dok mu se nije zakleo da ga neće uznemiravati ni narednih deset godina.

Nakon njegove smrti, zbog života koji je vodio, irskog kovača nisu hteli da ga prime ni u Raj ni u Pakao, već je ostavljen da luta u večitom mraku sa komadićem uglja da mu osvetli put. Džek je komadić uglja stavio u repu koju ju pronašao u džepu, međutim nikada nije pronašao put do kuće, te se i sada može videti kako beznadežno luta kroz mrak sa izrezbarenom repom u ruci.

Irci i Škoti su ovu misterioznu figuru nazivali “Jack of the Lantern” što se vremenom, kroz svakodnevni govor, pretvorilo i u današnje Jack-o-Lantern. Ova legenda je razlog zašto je lokalno stanovništvo počelo da ostavlja izrezbarene repe, tikvice, krompire i cvekle u blizini svoje kuće, nadajući se da će to oterati Džeka i ostale zle lutajuće duše od njihovih domova.
Kada su ovi narodi imigrirali na novootkriveni kontinent, sa sobom su, uz ostale tradicije i običaje, poneli i ovaj. Otkrivši bundevu uvideli su da je upravo ova tikva najpodobnija za rezbarenje i time prilagodili narodni običaj novoj okolini.

By Sofija Simić

Ostavite komentar:

Trenutno nema komentara. Budi prvi!